Najpogostejša vprašanja na temo uporabe deževnice

1.    Kje in kako prihranim z namestitvijo sistema za zbiranje deževnice?

Namestitev sistema za zbiranje in rabo deževnice je ekološka odločitev, saj z rabo deževnice lahko nadomestimo kar polovico potreb po vodi v gospodinjstvu. Tako s sistemom za rabo deževnice lahko nadomestite pitno vodo:

 • za splakovanje na wc-jih
 • za pranje perila
 • za pranje avtomobila
 • za zalivanje vrta

Najbolj neposreden prihranek se vam kaže na računu za pitno vodo. V Sloveniji se cene pitne vode (vodarina, vodno povračilo) gibljejo med 0,8 in 1,5€ / m3.

Pogosto se na podlagi porabe vode obračunajo še ostale storitve (kanalščina, itd.).

2.    Kako velik rezervoar, cisterno za zbiranje deževnice potrebujem?

Potrebna velikost cisterne je odvisna od več dejavnikov. Najbolj važen je namen: ali želite sistem uporabljati za splakovanje wc jev, pranje perila, ali pa samo za zalivanje vrta. Prav tako je potrebna velikost odvisna od števila oseb v gospodinjstvu. Samo za hišno rabo priporočamo med 5000 litri in 10000 litri.

Prosimo pokličite nas, da vam bomo, konkretno glede na vaše potrebe, svetovali o velikosti rezervoarja.

3.    Katere komponente naj vsebuje moj sistem za rabo deževnice na vrtu?

Za zalivanje vrta so pogosto dovolj enostavni sistemi. V kolikor imate večji vrt z večjimi potrebami po vodi za zalivanje vam priporočamo namestitev nadzemnega, podzemnega plastičnega rezervoarja. Na rezervoar je potrebno namestiti grobi filter. Za odvzem vode se lahko uporabi vrtna pretočna črpalka, toda priporočamo namestitev potopne črpalke s tlačnim stikalom. Vod od črpalke se lahko poveže z vrtnim jaškom, kjer je nameščena pipa. Nadzemni rezervoarji se morajo pozimi sprazniti. Potrebno je izprazniti podzemni rezervoar, v kolikor ni vgrajen v globino, kjer ne zmrzuje. Prav tako je potrebno pozimi odstraniti črpalko.

4.    Katere komponente naj vsebuje moj sistem za rabo deževnice za splakovanje na wc-jih, pranje perila, zalivanje vrta?

Takšni sistemi vam lahko prihranijo kar 50% pitne vode in se vsekakor izplačajo. Ponavadi se nam investicija povrne v 3-5 letih.

Moderni sistemi za hišno rabo deževnice so poleg povezovalnih cevi sestavljeni iz naslednjih komponent:

 • sekundarna vodovodna napeljava do wc-ja, pralnega stroja, vrtne pipe
 • podzemni rezervoar
 • umirjen dotok
 • filter
 • sifon z zaščito proti malim živalim
 • plavajoči odvzem s sesalnim filtrom
 • namenska črpalka za rabo deževnice (hidrofor, kjer ni navadnega vodovodnega omrežje)
 • otroška zaščita

Da bi zagotovili celoletno delovanje teh sistemov morajo biti rezervoarju vgrajeni v globino, kjer ne zmrzuje. Tudi črpalko je potrebno namestiti v območje kjer ne zmrzuje – recimo v klet.

5.    A je filter za rabo deževnice potreben?

V vsak sistem za rabo deževnice je potrebno vgraditi vsaj predfilter. Ta sčisti vodo preden le ta doseže rezervoar. Filter odstrani razne nečistoče: listje, pesek, mah. Predfilter predstavlja 1. stopnjo čiščenja deževnice in je zelo važen za kvaliteto vode in funkcioniranje celotnega sistema (recimo, da rezervoarja ne doseže listje, ki bi v njem razpadalo – kar je bakteriološko sporno). Iz tega vzroka priporočamo uporabo le specializiranih filtrov za rabo deževnice, ki izpolnjujejo naslednje kriterije: dobra zmogljivost filtriranja, visok izplen vode, enostavno čiščenje, minimalno vzdrževanje.

Razlikujemo več vrst filtrov: žlebni filter, podzemni filter in v rezervoarju integrirani filter, kjer je izbira odvisna od namena rabe deževnice in gradbenim posebnostim. Ponavadi je najboljša izbira v rezervoarju integriran pretočen filter. Za vrtno rabo je najpogosteje dovolj enostaven filter s sitom.

V kolikor želite uporabljati deževnico za splakovanje wc-ja , pranje perila priporočamo namestitev plavajočega odvzema. Le-ta zajema vodo 10 cm pod gladino vode, kjer je le ta najčistejša (spodaj so lahko usedline, na gladini vam lahko kaj plava).

Za pranje perila vam dodatno priporočamo namestitev finega filtra za črpalko, ali ogljikovega filtra. Le ta zadrži tudi delce velikosti do 0,1 mm. Njegova vgradnja je opcijska.

6.    Za kaj in ali potrebujem umirjen dotok?

V kolikor želite uporabljati deževnico za splakovanje na stranišču, ali pralni stroj v vsakem primeru potrebujete umirjeni dotok. Le-ta omogoča, da se fini delci usedejo na dno rezervoarja, kjer se oblikuje sedimentna plast, ki je zelo važna za kvaliteto vode. Umirjen dotok poskrbi, da se pri dotekanju deževnice v rezervoar ne dvignejo sedimenti. Voda pa privre z dna rezervoarja.

7.    Za kaj in ali potrebujem sifon z zaščito pred malimi živali?

Sifon poskrbi za to, da se na površini plavajoči umazani delci redno odvajajo iz rezervoarja.  Sifon prav tako poskrbi, da iz kanalizacije, ali kanala ne pridejo v rezervoar kakšni plini ali vonji.

Zaščita pred malimi živalmi poskrbi za to, da po prelivnih ceveh ne pride v rezervoar kakšna miš, podgana ali kakšna druga žival, ki bi potem v rezervoarju razpadla in ogrozila kvaliteto vode.

Voda je z uporabo umirjenega dotoka in sifona bistra in nevtralnega vonja.

Sifon in umirjen dotok (za filtrom) predstavljata 2. in 3. stopnjo čiščenja vode v sistemu za zbiranje deževnice.

Pri popolnoma polnem rezervoarju (ko gre voda čez preliv) – pri pravem dimenzioniranju rezervoarje 3-5 krat letno – se preko sifona izločijo plavajoče snovi (npr. cvetni prah).

8.    Za kaj in ali potrebujem plavajoči odvzem?

V kolikor želite uporabljati deževnico za splakovanje wc-ja , pranje perila priporočamo namestitev plavajočega odvzema. Le-ta zajema vodo 10 cm pod gladino vode, kjer je le ta najčistejša (spodaj so lahko usedline, na gladini vam lahko kaj plava).

Plavajoči odvzem je sestavljen iz plovca, sesalne cevi, nepovratnega ventila, finega sesalnega filtra.

Plavajoči odvzem predstavlja (za filtrom, sifonom, umirjenim dotokom) 4. stopnjo čiščenja deževnice.

9.    Na kaj moramo paziti pri izbiri črpalke?

Na voljo je več namenskih črpalk za rabo deževnice. Te črpalke avtomatsko preklopijo na navadno vodovodno omrežje ob praznem rezervoarju. Važno je, da izberete tiho črpalko – priporočamo več lamelne vodno hlajene črpalke. Le-te so tihe in poskrbijo, da se ne zbudi cela hiša ko nekdo ponoči spusti vodo na wc-ju.

V kolikor ne rabite avtomatskega preklopa na navadno vodovodno omrežje (se pravi, da imate v hiši le deževnico) priporočamo prav tako namensko črpalko za hišo – se pravi več lamelne vodno hlajene črpalke.

Na voljo so tudi črpalke, ki imajo prikaz nivoja vode v rezervoarju.

10.    Prednosti naših rezervoarjev – Rikutec

Rezervoarji podjetja Rikutec (nemški proizvajalec – z največjim programom rabe deževnice na svetu) temeljijo na dolgoletnih raziskavah, inovativnih rešitvah, premišljenih ter celovitih rešitvah.

Vaš zbiralnik Aquaterne je bil proizveden na podlagi tehnologij ekstruzije-pihanja plastike. Proizveden je bil iz HDPE (High Density Polyethylene) plastike in je namenjen za shranjevanje in rabo deževnice. Prav tako je primeren za pitno vodo.

Zbiralniki deževnice Rikutec predstavljajo v prihodnost orientirano rešitev najvišje kvalitete.

 • 10 let garancije na rezervoar
 • Največji svetovni proizvajalec sistemov za zbiranje deževnice
 • Nemška kvaliteta
 • Rezervoar je povozen (do 2,2 t na os) – na voljo so tudi pohodni rezervoarji
 • Raven pokrov – enostavno greste s kosilnico čez
 • Bela notranja stena za lažje čiščenje
 • Rezervoar je iz originalnega materiala – HDPE, primeren tudi za pitno vodo
 • Pri nas dobite celovito rešitev
 • Maksimalna stabilnost, statični izračuni in preverjene oblike rezervoarjev
 • Izjemna vodna higiena – notranja gladka stena
 • Iz originalnega materiala primernega za živila
 • Enostaven transport in vgradnja zaradi majhne teže
 • Predmontirani sistemi
 • Rezervoarji so iz HDPE plastike, ki jo je mogoče popolnoma in ekološko reciklirati

11.    Ali lahko deževnico uporabljamo za pranje perila?

Številne bakteriološke raziskave kažejo, da je raba deževnice primerna za pranje perila. Priporočamo pa vam vgradnjo ogljikovega filtra za črpalko. Pri pranju perila z deževnico so opazne številne prednosti: 1) ker je deževnica mehka voda se rabi manj pralnega praška, prav tako ni potreben mehčalec in dodatna sredstva proti vodnemu kamnu. Na splošno se z deževnico dosega boljši rezultat pri pranju.

12.    Ali je rezervoar Aqua’terne primeren za pitno vodo?

Da. Rezervoar je primeren za pitno vodo, saj je proizveden iz za živila primernega materiala – HDPE (High Density Polyethylene) – visoko gost polietilen, kar mu daje še večjo moč in omogoča izdelavo povoznega plastičnega rezervoarja.

Morate paziti, da za pitno vodo obvezno kupite rezervoar iz originalnega materiala in ne recikliranega – da bi se lahko PE recikliral se namreč navadno doda 25% raznih primesi, za katere ni zagotovil, da so primerni za pitno vodo. Rezervoar iz neorginalnega materiala se najlažje prepozna po raznobarvnih delcih, ki so vidni v strukturi plastike.

13.    Ali ostane voda v zbiralniku deževnice sveža?

Podzemni rezervoarji so idealni za zbiranje in shranjevanje deževnice, saj jih zemlja ščiti pred toploto ter svetlobo. Temperatura vode v zbiralniku je celo leto okoli 6-8°C.

Zaradi teme v rezervoarju se ne morejo razviti alge.

V tako hladni vodi prav tako ne morejo preživeti mikroorganizmi ali bakterije. Le ti se prav tako ne morejo razmnoževati, saj jim primanjkuje toplote ter hrane.

V kolikor ni mogoče namestiti podzemnih rezervoarjev priporočamo namestitev kletnih rezervoarjev – ki ne smejo biti svetlobo propustni (da se prepreči razvoj alg, bakterij). Kletni rezervoarji morajo biti zaščiteni pred svetlobo in se morajo nahajati v čim hladnejšem prostoru.

Kemična obdelava deževnice ni potrebna in je ne priporočamo.

14.    Kaj se zgodi ko je rezervoar poln?

Rezervoarji morajo biti opremljeni z prelivom (Überlauf) – najboljše sifon, preko katerega se višek vode napelje v kanalizacijo, oz. kanal, ali ponikovalnico. V kolikor je kanal lahko višji od iztoka je potrebno namestiti zaščito proti povratnemu toku.

15.    Kaj se zgodi ko je rezervoar prazen?

Ob izbiri prave črpalke za rabo deževnice, črpalka zazna, da je rezervoar prazen in avtomatsko preklopi na navadno vodovodno omrežje. Vi ne zaznate nič – se pravi poteka oskrba z vodo nemoteno.

16.    Ali je možno uporabiti rezervoar kot greznico?

Da, rezervoar je možno uporabiti kot greznico, vodohram, zbiralnik za požarno vodo, požarno rezervo, vodno zajetje.

Na vašo željo vam zavarimo tudi predelne stene. Tako naredimo rezervoar dvo- ali troprekaten.

17.    Kako lahko povežem več rezervoarjev med seboj?

Rezervoarji se enostavno povežejo spodaj in zgoraj s pomočjo navarjenih nastavkov in običajnih PVC spojk. V kolikor želite povezati več rezervoarjev nam morate to ob naročilu sporočiti.

18.    Kolikšna je garancija in kaj zajema za Aqua’terne rezervoarje?

Garancija je 10 let. V tem času vam nudimo brezplačno zamenjavo rezervoarja (ne zajema gradbenih del, stroškov zamenjave). Vse ostale zahteve so izključene. Pogoj za uveljavljanje garancije je ravnanje v skladu z navodili za vkop ter normalno ravnanje z rezervoarjem.

19. Kolikšna je življenjska doba rezervoarja?

Življenjska doba rezervoarjev je več desetletij (tudi do sto let). Aqua’terne rezervoarji so narejeni iz orginalnega HDPE materiala, ki je še posebno vzdržljiv.

20.    Moram podzemno cisterno zbiranje deževnice pozimi izprazniti?

V kolikor želite uporabljati vaš sistem za rabo deževnice tudi pozimi morajo biti zbiralnik in povezovalne cevi biti vgrajeni v globino, kjer ne zmrzuje (ponavadi 50-100 cm).

21.    So rezervoarji Aquaterne povozni?

Aqua’terne 135 so pohodni rezervoarji. Aqua’terne 112 so povozni do 2,2 t/os Aqua’terne 122 so povozni do 2,2 t/os Aqua’terne 204 so povozni do 11,5 t/os

Vsi rezervoarji so v osnovi dobavljeni s pohodnim pokrovom. Za povoznost imamo na voljo kot dodatno opremo – betonske pokrove.

22.    Kako reguliramo višino rezervoarja? Kako skrajšam, podaljšam vstopni jašek?

Rezervoarji so dobavljeni z vstopnim jaškom. Vstopni jašek lahko po potrebi skrajšamo za ca 15 cm. Vstopni jašek se na označenem mestu odreže (spodaj se nahaja še en navoj, kamor lahko pritrdimo pokrov.

V kolikor želite rezervoar vkopati globlje in rabite daljši vstopni jašek vam nudimo dodatni povišek. Le ta je na voljo v višini 15 cm in 30 cm.

23.    Kako pogosto je potrebno čistiti rezervoar, zbiralnik deževnice?

Zbiralnike za zbiranje deževnice, ki imajo vgrajen filter, umirjen dotok in sifon je potrebno čistiti vsakih 10 – 15 let.

Na dnu rezervoarja se oblikuje, za kvaliteto vode važna sedimentna plast, ki bi se s prepogostim čiščenjem uničila.

Pri popolnoma polnem rezervoarju (ko gre voda čez preliv) – pri pravem dimenzioniranju rezervoarje 3-5 krat letno – se preko sifona izločijo plavajoče snovi (npr. cvetni prah).

Filter je potrebno vsaj enkrat, dvakrat letno pogledati in ga splakniti.

24.    Kako je rezervoar dobavljen? Kako se ga vstavi v jamo? Ali potrebujemo dvigalo?

Rezervoar je dobavljen na navadnem tovornjaku – pri težko dostopnih terenih na manjšem tovornjaku. Rezervoar se po plohih enostavno spusti s tovornjaka. To navadno stori naš šofer s pomočjo še 2 oseb, kar je zaradi nizke teže cistern precej enostavno in lahko.

Ko je jama pripravljena se rezervoar enostavno spusti v jamo: Zbiralnik je potrebno s pomočjo najmanj dveh pasov – vrvi(ni del kompleta) ter z zadostnim številom ljudi spustiti v jamo. Še enostavnje je, da rezervoar enakomerno spustite v jamo z ustreznim dvigalom (bager, žerjav). Ko je zbiralnik v jami, ga je potrebno poravnati tako, da je v vodoravni pozicij in ne visi v nobeno stran.

25.    Ali je rezervoar Aqua’terne 112 sestavljen iz več rezervoarjev? Ali možno priti iz enega modula v drugega?

Rezervoar je dobavljen in je v enem komadu. Vse komponente so predmontirane. Iz enega modula v drugega je mogoče brez težav priti.

Nalagam ...